Spela videoklipp

LILLA EDET - UTBY

LILLA EDET – UTBY
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
FÄRDVÄG HJÄRTUM

Färdvägens inledande sträcka förstärks under 2020, från Hjärtum nymärkt. Du lämnar Lilla Edet och följer leden över älven vid slussen till Ströms slottspark. Du dröjer dig troligen vid både slussområdet och slottsparken. De är väl värda en titt. Därefter går leden över Uxåsen och vidare ner mot naturreservatet Brattorpsån. På andra sidan ån ligger den vackert belägna gården Jordfallsslätten som dessutom visar upp ett levande jordbruk med mjölkkor, kalvar, får och vallhundar.

Strax innan Hjärtum, står en rest sten som minner om skogsplanteringen i början av 1900-talet. I den röda byggnaden invid kyrkan finns idag församlingshem och ett sevärt hembygdsmuseum. Hjärtum är en härlig plats. Det sägs att här finns rum för hjärta. Platsen rymmer många historier och här har ett hem för trötta husmödrar funnits liksom barnhem. Hjärtumsyxan är en annan omtalad kändis i trakterna och långt tillbaka i tiden sägs en annan kändis besökt trakterna. Drottning Kristina. Det finns en myt om att hon sökt boende här och vad som hände när hon nekades övernattning vid ett ställe. Ta dig hit för att ta reda på resten.

För mycket finns att lära och den gamla landsvägen för dina steg mot den vackert belägna Sollums by. Vid Sollumsån har kvarn, såg och kraftverk funnits. En vacker plats. Byggnaderna är pietetsfullt restaurerade. När du sedan går vidare längs hagar och ängar är det lätt att få känslan av att befinna sig på irländsk landsbygd. Leden fortsätter förbi ”Stenkonstgården” Nedre Torp och har du tur har de rum för natten. Innan Utby och nästa etapp rör du dig upp mot gården Tomten och vidare över Långberget. Välkommen till färdväg Hjärtum.

Sevärdheter längs sträckan LILLA EDET - UTBY
Hjärtumsgård

Sevärdighet

Hjärtumsgård
Sollums kvarn

Sevärdighet

Sollums kvarn
Från Hjärtum via Torp till Utby är leden nymärkt. Var noga med att stänga de elstängsel du passerar, och var varsam om du får sällskap av snälla, men nyfikna kor.
I samarbete med involverade kommuner, Lantmäteriet och Västkuststiftelsen ser vi över kartmaterial. Inför officiell webblansering 2020 tillhandahåller vi fler kartalternativ, detaljerad information och nedladdningsbara kartor. Fram till dess gäller ovanstående karta.
LILLA EDET - UTBY
FÄRDVÄG HJÄRTUM
16,21 KM
Svår
3-5 timmar

Lilla Edet

- Västtågen mot Lödöse Södra Station

- Buss 421 till Lilla Edet fuxerna

- Gå till Fuxerna Kyrka

Utby

- Västtågen mot Lödöse södra station

- Buss 421 till Utby korsväg

Bo-Äta-Göra längs sträckan LILLA EDET - UTBY
Torps Gård i Hjärtum
Bo
Torps Gård i Hjärtum
ICA Supermarket Boström
Äta
ICA Supermarket Boström
RASTA Lilla Edet
Äta
Bo
RASTA Lilla Edet

Tipsa en kompis!

LILLA EDET – UTBY
Din kompis mailadress*
Ditt namn*
Meddelande*
Jag har läst och godkänner hur Pilgrim Göta Älv hanterar personuppgifter!*

GDPR – Läs mer här om hur vi hanterar personuppgifter!

Favicon

Kontakta oss på Pilgrim Göta Älv

Namn*
Telefon*
Din mailadress*
Vad vill du prata om?*
Meddelande*
Jag godkänner hur Pilgrim Göta Älv behandlar personuppgifter.*

GDPR – Läs här hur vi behandlar personuppgifter !